Nijerya Naira’sı geçen yıl yüzde 70 gibi şaşırtıcı bir oranda değer kaybetti. Bu gelişmede ülke yetkilileri küresel kripto para borsası Binance’ı suçladı. Bu yüzden, Binance artan düzenleyici baskı nedeniyle zor günler geçiriyor. Nijerya hükümeti, para biriminin çöküşünden Binance’i sorumlu tutarak, yöneticilerini gözaltına aldı. Dahası, 10 milyar dolarlık ağır bir para cezası da isteyerek sert bir adım attı. Dünyanın en büyük borsası, bu baskıların ortasında Nijerya Naira’sına dayalı işlemlere son verdi.
Binance, düzenleyici sorunlar ve iddialarla mücadele ediyor
Nijerya’daki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), birkaç Binance yöneticisini gözaltına aldı. Ayrıca, şirketin ülke içindeki banka hesaplarını dondurarak katı bir tutum sergiledi. Yöneticiler resmi bir suçlama olmaksızın gözaltında tutulmaya devam ediyor. Bu da endişeleri artırıyor. Ayrıca, birçok kişiyi ortaya çıkan senaryo hakkında netlik aramaya sevk ediyor.
Nijerya hükümeti, Binance’in takip edilemeyen fonları işleyerek Nijerya Naira’sının büyük ölçüde değer kaybetmesine katkıda bulunduğunu iddia ediyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz Binance’a 10 milyar dolarlık bir ceza gündeme geldi. Ancak, Nijeryalı yetkililer 10 milyar dolarlık ceza söylentilerine rağmen bu iddiaları reddediyor. Üst düzey yetkililer Gambaryan ve Anjarwalla’nın 25 Şubat’ta Abuja’da gözaltına alınması, şeffaflık ve ilgili kişilerin refahı konusunda soru işaretleri yaratıyor. WSJ’nin haberine göre ABD ve Birleşik Krallık yetkililerinin ziyaretlerini Nijeryalı muhafızlar izliyor.
Hükümet ne zaman müdahale edecek?
Binance, yöneticilerinin güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamak için Nijeryalı yetkililerle işbirliği yaptığını ileri sürerek iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ancak ABD hükümetinden gelen müdahale çağrıları yoğunlaşarak kripto para düzenlemeleri ve uluslararası ilişkilerin karmaşık kesişiminin altını çiziyor.
Nijerya hükümeti, yöneticileri Binance ile mevcut anlaşmazlığı tartışmaya davet etmişti. Wired’ın ailelerine dayandırdığı haberine göre ikili 25 Şubat’ta Abuja’ya inmişti. Haberde, hükümet yetkilileriyle yapılan ilk görüşmenin ardından Gambaryan ve Anjarwalla’nın “otellerine götürüldükleri, eşyalarını toplamalarının söylendiği ve ailelerine göre Nijerya Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından işletilen bir “misafirhaneye” yerleştirildikleri” belirtildi.
Gelecek mi? Belirsiz
Nijerya hükümeti yedi yıla yayılan işlem verilerini ve silme taleplerini istedi. Binance yöneticileri büyükelçilikten yardım istiyor. Ancak, en az on iki günlük gözaltı için bir mahkeme emri var.
Son gelişmeler, kripto oyuncuları ve düzenleyiciler arasındaki hassas dengeyi vurguluyor. Görünürde acil bir çözüm olmadığından, önemli bir soru ortaya çıkıyor. O da Nijerya’nın döviz krizi ülkedeki kripto para biriminin geleceğini etkileyecek mi? Bunu sadece zaman gösterecek.